Vilniaus „Aušros” mokykla-darželis

Pasaulinių Žemės ir vandens dienų minėjimas

  • Paskelbė : Žydronė Pipirienė
  • Paskelbta: 2022-03-28
  • Kategorija: Renginiai

Kovo 25 d. 1-4 klasių mokiniai  minėjo pasaulinę Žemės ir  Vandens dieną. Vaikai savo kurtais piešiniais pasveikino Žemę, kalbėjosi apie aplinkos apsaugos svarbą, diskutavo kaip būdami maži gali prisidėti prie planetos saugojimo. Žiūrėjo skaidres apie vandenį ir jo didžiulę svarbą kiekvienam žmogui ir gamtai, kūrė kūrybinius darebelius, atliko eksperimentus su vandeniu. 

Eksperimentinė veikla:

1a klasės mokiniai stebėjo, kaip vanduo keliauja iš vienos stiklinės į kitą mažais servetėlės pluošto tarpais. Šis procesas vadinamas "kapiliariniu veiksmu". Per 3 val. 1/3 stiklinės prisipildė vandeniu. 

2a kl. vandenį spalvino, pylė  aliejaus. Aliejus liko virš vandens, nes vanduo sunkesnis. Tada  bėrė druską. Iš stiklinio indo į paviršių pradėjo kilti burbulai. Spalvino popierių ir stebėjo, kaip gražiai vandenyje liejosi spalvos.

3a kl. mokiniai atliko eksperimentą Spalvotos salotos. Augalai įsiurbia vandenį, todėl kartu su vandeniu į juos patenka ir dažai. Šis reiškinys žinomas kaip kapiliarų efektas, kai vanduo pernešamas net į smulkiausias lapo gyslas. Šį eksperimentą galima atlikti ir su gėlėmis, žole ar net medžiais.  Taip pat eksperimentavo su pupelėmis.  Visiems augalams augimui reikalingas vanduo. Tos pupelės, kurios buvo užpiltos vandeniu, turi jį sugerti  ir pradėti augti. Trečiokai laukia eksperimento rezultatų.

3b kl. mokiniai atliko du bandymus tema "Vaivorykštė". Pirmuoju bandymu komandos stebėjo, kaip popierinė juostelė nusidažo vaivorykštės spalvomis, kai flomasteriais nuspalvinami tik juostelės galai. O antruoju bandymu grožėjosi ant sienos atsiradusia vaivorykšte, kai prožektoriumi šviečiame į vandenyje panardintą diskelį.

4c kl. mokiniai atliko spalvingą eksperimentą su "Skittles" saldainiukais. Vaikai darbavosi grupelėmis ir sukūrė savo spalvotus ornamentus. Taip pat gamino gaublį iš senų laikraščių. 

4b klasės mokiniai atliko eksperimentą - "Vandens kalnas". Vaikai pripylė sklidiną stiklinę vandens ir į ją dėjo monetas. Pastebėjome, kad vanduo neišsiliejo!  Taip nutinka dėl vandens savybių: vanduo, kaip ir kiti skysčiai, sudaryti iš dalelių, kurios pralaidžios ir gali skverbtis į kitus daiktus - šiuo atveju į monetas, todėl vanduo neišsilieja iš stiklinės. 2 eksperimentas - "Judantis guašas". Į dvi vienodas stiklines buvo įpilta vandens (vienoje - karštas, o kitoje - šaltas) ir pastebėjome, kad šaltame vandenyje guašas susimaišė lėčiau.


 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis