Vilniaus „Aušros” mokykla-darželis

Patyriminis projektas "Ruduo"

  • Paskelbė : Žydronė Pipirienė
  • Paskelbta: 2023-12-01
  • Kategorija: Pranešimai

Aušros“ mokyklos – darželio ugdytiniai rugsėjo- spalio mė. vykdė patyriminį projektą „Ruduo“.

1a ir 1b klasės mokiniai atliko tyrimą ,,Mūsų kiemo medžiai“ . Sužinojo, kuo naudingi medžiai, išsiaiškino pagrindines medžio dalis. Išmoko skirti lapus. Atlikę tyrimą, sužinojo, kokių medžių vaisiai buvo pateikti. Darė pasirinkto medžio žievės atspaudą. Lapus ornamentavo plastilinu.

2a kl. mokiniai kartu su tėveliais rinko medžiagą apie Lietuvoje auginamas daržoves. Labai įdomu buvo sužinoti, iš kokių šalių atkeliavo daržovės į mūsų šalį. Tėvelių ir mokytojos paruošta medžiaga atspausdinta ir surišta į knygą.

2b kl. mokiniai projekto „Ruduo" metu, buvo aktyvūs ir įsitraukė į įvairias pasiūlytas veiklas. Jie pildė diagramą, kurioje išsiaiškino savo klasės draugų mėgstamiausius vaisius ir daržoves. Viena iš projekto dalių buvo pintinės su daržovėmis ir vaisiais piešimas. Ši užduotis ne tik skatino vaikus kūrybiškai išreikšti savo idėjas, bet ir didino jų supratimą apie skirtingų produktų įvairovę. Raštu atsakant į klausimus, mokiniai ne tik lavino raštingumo įgūdžius, bet ir dalijosi savo žiniomis su kitais. Projekto metu mokiniai su entuziazmu demonstravo savo žinias apie vaisius ir daržoves. Tai išryškėjo ne tik girdint jų atsakymus, bet ir per aktyvų dalyvavimą pamokoje. Projektas skatino mokinius tyrinėti ir suprasti įvairių vaisių bei daržovių kilmę, sezoniškumą ir naudą sveikatai. Tai svarbu formuojant sveikos mitybos įpročius nuo pat ankstyvo amžiaus.

2c klasės mokiniai, susiskirstę grupėmis atliko projektą „Lietuviško daržo gėrybės“. Projekto metu mokiniai rinko informaciją apie lietuviškas daržoves: bulvę, morką, žirnius, kalafiorą, pomidorą, kopūstą, agurką, česnaką, ridikėlį ir svogūną. Antrokai sužinojo, iš kur kilę šios daržovės, kokiu metų laiku sodinamos, kada nuimamas derlius, kokių maistinių medžiagų turi, kuo jos naudingos ir svarbios mūsų sveikatai. Mokiniai ieškojo mįslių susijusių su daržovėmis, eilėraščių. Ši veikla skatino mokinių bendradarbiavimą, kūrybiškumą ir atsakomybės jausmą už savo darbus. Taip pat išsiaiškinome, jog pati mėgstamiausia antrokų daržovė - agurkas.

4a kl. vykdė projektą tema ,,Egzotiniai vaisiai". Ketvirtokai aiškinosi, kokie egzotiniai vaisiai yra parduodami Lietuvoje, iš kur yra atvežami. Domėjosi, kokių vitaminų jie turi. Mokiniai į mokyklą atsinešė egzotinių vaisių, gamino vaisių salotas su jogurtu, ragavo dar neragautus egzotinius vaisius. Įdomiausias iš jų buvo drakono vaisius ir kivi, nes jų dar ne visi buvo ragavę.

Darželio ugdytiniai tyrinėjo daržoves ir vaisius.

Smalsučių grupės vaikai atliko eksperimentą "Obuoliukas". Taikant Steam metodus sužinojo, pažino, tyrinėjo, eksperimentavo su vaisiais.

Pabiručių grupė atliko du mąstymo žemėlapius: burbulo ir skliausto. Matavo moliūgus, svėrė, dėliojo nuo didžiausio iki mažiausio.  Perpjovę ir išskaptavę džiovino sėklas, skaičiavo, kiek sėklų turi moliūgas. Prapjovus moliūgą vaikai uostė, apžiūrinėjo vidaus. Išskaptuotą moliūgą panaudojome Helovino šventės eksperimentui.

Rudens projekto „Vaisiai ir daržovės“ parodą  galima apžiūrėti mokyklos  - darželio stende „Patirčių siena“.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis