Vilniaus „Aušros” mokykla-darželis

Žemės diena

  • Paskelbė : Žydronė Pipirienė
  • Paskelbta: 2023-03-22
  • Kategorija: Pranešimai

Kiekvienais metais kovo 20 dieną minime Pasaulinę Žemės dieną. Kovo 20-oji Pasauline Žemės diena paskelbta neatsitiktinai. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. Šią dieną, tiek dideli, tiek maži, kalba apie mūsų Žemei iškilusias grėsmes, bet ir būdus, kaip jai padėti. „Aušros” mokyklos-darželio ugdytiniai taip pat minėjo Žemės dieną atlikdami įvairiausias „STEAM” veiklas.

Darželio ugdytiniai žiūrėjo filmukus apie Žemės taršą, šiukšlių rūšiavimą, žemės saugojimą. Atliko įvairius darbelius ir eksperimentus – gamino sėklų bombas, darė kvėpavimo eksperimentą, piešė Žemę ant skutimosi putų, gamino vandens valymo įrenginius, kūrė rankytėmis apsaugotą Žemę.

1b klasės mokiniai kūrė „Žaliąją palangę” – sodino įvairių rūšių svogūnus. Mokiniai veiklos metu sužinojo, kokių priemonių reikia norint pradėti daržovių sodinimą. O dabar tikslas yra pasižiūrėti, kas išaugs iš svogūnų.

1c klasė nusprendė pasigaminti itin žemiškus draugus – Oliziukus. Oliziukų gamyba ne tik lavina smulkiąją motoriką, bet ir kasdienis laistymas supažindina vaikus su sėklų dygimu, ugdo atsakomybės jausmą ir kantrybę.

Pasaulinės Žemės minėjimo dieną trečiokai atliko kūrybinį bandymą. Stebėjo, kaip piene liejasi ir maišosi žemės spalvos, kurias perkėlė ant popierinio skritulio. Mokiniai taip pat noriai sodino svogūnų sodinukus. Ir lauks, kol palangė sužaliuos.

4a klasės mokiniai tyrinėjo sėklas, jų sandarą, būtinas sąlygas joms dygti. Sėdami sėklas į kiaušinio lukštus norėjo pagrįsti savo žinias ir supratimą, kad sėkla yra augalų dauginimosi organas ir iš jos išauga tik tos rūšies augalas, kuris ją subrandino. Mokiniai su nekantrumu lauks ezultatų!

 4b klasė virto laboratorija. Mokiniai atliko tiriamąjį darbą. Rūpėjo išsiaiškinti, kokios medžiagos tirpsta vandenyje, o kokios ne. Tirpino druską, kavą, medų, sodą, grikius, krakmolą, cukrų, citrinos rūgštį, aliejų. Visoms medžiagoms naudojo vieną tirpiklį – vandenį. Iš sodos ir vandens nulipdė besmegenius, kurie nesubliuško nuo šilumos, bet suputojo nuo acto srovelės. Išsiaiškino, kaip keičiasi tirpstančio sniego tūris. Atlikę visas praktines užduotis mokiniai darė išvadas, reflektavo savo komandų veiklą. Džiugu, kad visi mokiniai įsitraukė į veiklą, noriai bendradarbiavo.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Naujienos
  • Valgiaraštis